Ställande under marsch

Ställande

Det färdiga momentet inleds med fritt följ. På kommando ska hunden snabbt ställa sig och stå kvar där medans föraren fortsätter gå ca 10 meter, gör helt om halt och återvänder sedan till hunden på order av tävlingsledaren.

För ett snabbt ställande krävs mycket uppmärksamhet av hunden. Ett vanligt sätt att få det här snabba ställandet är skapa en förväntning hos hunden av att en belöning kommer farande över hundens huvud.

Visa hunden att du har något skoj (leksak, boll, godis). Då hunden kommer emot dig gör du ett låtsaskast över hunden. När hunden stannar upp kastar du belöningen på riktigt. Ett annat sätt som funkar för vissa hundar är att de stannar om vi går några steg emot dem.

När du hittat rätt sätt som får din hund att stanna, om än för en sekund, börjar du lägga in ordet ”stå”. Säj ordet precis när hunden stannar.

Så småningom trappar du ned kaströrelsen eller stegen mot hunden. Om du kastar kan du först byta hand några gånger och sedan göra ett mindre och mindre tydligt låtsaskast. Om du gick emot hunden trappar du istället ned stegen och tydligheten i rörelsen tills du bara gör en antydan till ett steg och slutligen ingenting alls utöver kommandot/signalordet ”Stå”.

 

Fånga också spontana tillfällen i vardagen då hunden ställer sig. Belöna så fort hunden ställer sig, så småningom lägger du också in ordet och då direkt eller så snabbt inpå ställandet som möjligt.

När hunden förstår ordet och gärna med lite överinlärning så är det dags att lära hunden att ställa sig på din vänstra sida.  Börja med hunden på vänster sida men utan att kommandot ”fot” finns med och utan krav på någon jättebra position. Det kan vara bra att göra något kast med hunden framför dig innan, så hunden är inställd på ställandet. De första gångerna du gör det under långsam rörelse framåt med hunden på vänster sida så gör du det i lugnt tempo. Vartefter det fungerar kan du öka tempot och lägga in kommandot och positionen ”fot”.

När ovanstående sitter ordentligt börjar ni träna på att hunden ska stå så en stund (fortfarande med dig kvar vid sidan). Vänta en liten stund innan belöningen kommer. Vänta ytterligare en stund osv.

Innan det är dags att länka själva ståendet med att du går iväg är det en god ide att träna ståendet med att du rör dig mer och mer kring hunden och i olika riktningar medans hon står där. Avancera detta i en sådan lugn takt att hunden vänjer sig vid att stå där medans du rör dig. Om hunden börjar vrida på sig har du förmodligen  gått lite för fort fram, gör det då enklare tills det funkar fint och prova att avancera igen. Fortsätt gärna att belöna hunden genom att kasta leksaken/godiset över hundens huvud.

När det fungerar fint ställer du hunden under fritt följ, fortsätter något steg och belönar/avslutar efter det. Gör det i ganska lugn takt i början. Avancera tills du kan gå i normal takt och fortsätta gå ca 10 meter, göra helt om halt och sedan gå mot hunden. Allt detta blir lättare om du först gjorde övningen då du ska röra dig kring hunden medans hon står stilla.

 

                                                            Tillbaka till meny för lydnadsmomenten