Parallell-träning

När det är kantarellsäsong

Om det är kantarellsäsong ute när du börjar utbilda alternativt håller på att utbilda din hund till kantarellhund så kan du, redan innan eller under Steg 1 i den vanliga träningen, med fördel träna "parallell-träning"

 

Ta med din hund ut i svampskogen och plocka kantareller. Du söker och finner kantarellerna, plockar dem entusiastiskt: "Åhhh kantarell", "va roligt", säj vad du tänker. Inte som något kommando eller liknande. Hunden kommer med stor sannolikhet förr eller senare lukta på dig och svamparna och på något plan förstå att de där svamparna är något alldeles speciellt.

 

Vad gör matte egentligen? Det är väl vi hundar som brukar leta och nosa på marken? Det här måste vara något väldigt speciellt! 

 "Vad gör matte egentligen? Det är väl vi hundar som brukar nosa och leta på marken? Detta måste vara något väldigt speciellt..."

När hunden har kommit fram till dig ca 7 gånger och undersökt vad du gör när du plockar kantareller kan du gå vidare i parallellträningen.

Fr.o.m den 8:e gången hunden kommer fram till dig/kantarellerna så säjer du glatt "sitt" eller  "ligg" (beroende på vilket markerings-sätt du vill ha framöver.

Så fort hunden satt sig eller lagt sig så ger du gobit/beröm.

Så småningom (kanske under samma promenad eller någon/några kantarellpromenader efter det) kan du låta bli att säja "sitt" eller "ligg" när hunden kommer till dig för att du hittat kantareller. Fortsätt bara plocka men med en stor uppmärksamhet på din hund i pereferin.

Kanske kommer hunden sätta sig/ lägga sig utan uppmaning. Gör hen det så beröm på momangen.

 

 

Man kanske skulle lägga sig ned? Jag provar!

I annat fall gör du som tidigare (uttalar "sitt" eller "ligg") vid tre fyndplaster till och provar efter det att bara plocka utan att säja något och vänta in hunden.

Förr eller senare kommer den gången då hunden självmant sätter sig/ lägger sig brevid dig och svamparna och då gäller det att belöna snabbt så hen förstår vad det var som vi uppskattade.

Märk väl att vi ännu absolut inte ber hunden leta efter kantareller. Vi strosar omkring i skogen och plötsligt hittar vi något spännande i mossan, det är det som är det stora här...och än så länge.

När hunden vart med om att vi blir entusiastiska över kantareller kommer hen förmodligen stanna till och lukta när hen själv stöter på kantareller. Många gånger ser vi det kanske inte och därför är det viktigt att vi observerar hunden ordentligt i börtjan då vi ber hen att leta. Men de gånger vi ser att hunden stannar till och luktar på kantareller så kommer ett snabbt "klick", "kantarell"/ godis.

Nu är det dags att, på hemmaplan (ex. i köket) lära hunden "sitt-stanna kvar" alternativt "ligg stanna kvar" om ni inte redan lärt er det. Det ska ni lära in helt utan kantarellernas närvaro, som ett enskilt moment.

Här kan du läsa om "sitt-stanna kvar"

Här kan du läsa om "ligg -stanna kvar"

 

Fortsättning följer.....

 

*******************

Lite fakta om

KANTARELLER

Det finns flera olika kantarellarter; de mest kända, ätliga kantarellerna o Sverige är Gul kantarell (sk. vanlig kantarell), blek kantarell, trattkantarell och rödgul trumpetsvamp. Den gula och blekgula kantarellen kan man hitta i skog och mark i Sverige redan under juli månad, medan rödgul trumpetsvamp och trattkantareller är höstsvampar man på många håll kan plocka ända in i oktober månad, ända fram i november under gynsamma förhållanden.

GUL KANTARELL

Gul kantarell

 

TRATTKANTARELL

Fortsättning följer....

Hem -> Leva med hund -> Aktivering -> Lär din hund söka kantareller!

 

Så lär du din hund söka och finna kantareller

- Steg för steg

 

Du kan påbörja kantarell-träningen vilken tid som helst på året förutsatt att du har tillgång till färska, torkade eller frysta kantareller att träna med.

Om det är kantarellsäsong när du börjar kan du med stor fördel parallellträna enligt texten till vänster samtidigt som du tränar enligt nedan

 

Steg 1

Välj ut 1-2 enkla ställen att träna på och träna alltid på dessa platser till en början. Förslagsvis en öppen gräsmatta och en plats i ditt hem.

 De första stegen går ut på att få hunden att assosiera (förknippa) kantarellen med något positivt, förslagsvis en gobit.

Ta en kantarell i ena handen och en gobit i andra handen. Handen med gobiten håller du lite dold, ex bakom ryggen.

Visa kantarellen för hunden. Så fort hunden tar intiativ till att undersöka den ger du hen godiset.

Upprepa detta steg 3-5 gånger på raken.

Ta en paus som är alltifrån 5 minuter till en dygn lång.

 

Steg 2

Gör som steg 1 och lägg till ordet "kantarell" när hunden nosar på kantarellen, var fortfarande snabb att ge gobiten. Uttala ordet "kantarell" glatt, som att det är något spännande och tillbjudande, i samma ton som du skulle säja "varsegod" , "bra", eller "åååå va roligt!"

Upprepa detta steg 3-5 gånger på raken.

Ta en paus som är alltifrån 5 minuter till en dygn lång.

 

Steg 3

Sätt hunden ned med "sitt-stanna-kvar" eller be någon annan hålla i hunden. Visa att du har en godis. Lägg ned kantarellen med godiset under/strax brevid kantarellen.

Gå tillbaka till hunden säj "kantarell" (glatt och tillbjudande). En del hundar springer dit direkt och tar godiset. Andra väntar lite frågande innan de går fram och tar den och då får vi ha tålamod. I vilket fall som helst kommer hunden känna doften av kantarell i samband med den positiva upplevelsen (godiset).

Repetera detta 3 gånger. Ta en paus på några minuter och repetera igen. Sedan tar du en paus som är alltifrån 5 minuter till ett dygn lång.

 

Steg 4

Gör som du gjorde under steg 3 men med två tillägg:

Lägg kantarellen/godiset lite längre ifrån hunden

Ungefär varannan gång får hunden godiset av dig istället. Dvs ungefär varannan gång så ligger det ingen godis under kantarellen men i samma sekund som hunden nosar på kantarellen kommer ett "klick" (om hunden är inklickad) , ett "kanrarell" (i tonen av ett beröm) eller "braaa"/ "va roligt" följt av att hunden får godiset från dig istället.

Kör 7-10 pass (med pauser från 10 minuter-2 dygn) enligt detta steg

 

Steg 5

Gör som ovan men öka avståndet mellan hunden och kantarellen, lägg också kantarellen i olika riktningar framför hunden, ex. något snett till höger 3 meter framför hunden, ganska mycket snett till vänster 2.5 meter framför hunden. Variera lite.

Gå över till att nästan varje gång ge godis från handen, bara ca 1 av 5 gånger ligger godiset under/brevid svampen. Men fortfarande är du snabb på att klicka/belöna i den sekunden som hunden sätter nosen på svampen.

Stanna vid detta steg tills hunden verkligen förstår att hen ska gå fram till svampen och lite längre än så för att få en överilärning på den punkten. Men var noga med att inte harva. Sluta innan hunden tröttnar, det är A-O i träning och inlärning att viljan och motivationen finns där. Hunden ska längta efter nästa pass.

Går det superbra kanske du vill köra bara rn gång till trots att ni redan kört ganska många gånger,GÖR INTE DET, sluta istället när hunden är på topp. På så vis bygger vi en bra grund till uthålligheten som kommer längre fram i träningen. Så ta ett djupt andetag, en paus och läs här för att motivera dig till att bli en riktigt bra motivatör. Det kommer du, din vän, din svampkorg, din övriga familj och kanske t.o.m dina grannar att få behållning för framöver!

Steg 6

Nu ska vi lära hunden att markera kantarellen. Dvs. varje gång hunden hittar en kantarell så ska hen göra något för att visa dig att hen funnit kantarellen/kantarellena.

Ett lätt och bra sätt är att lära in sittmarkering eller liggmarkering, att hunden sätter sig/lägger sig ned vid kantarellerna varje gång hen hittar några. Det finns andra sätt att markera kantareller som jag kan skriva om senare, det går också att lära om markeringssätt framöver om det skulle önskas.

 

Detta moment fodrar att hunden kan sitta på kommando. Om hen inte kan det så lär du in det först.

 

Gör som i steg 5, men nu inte ens ibland med en godis under kantarellen. Istället är du superberedd med godis i handen och gärna klicker om hunden är inklickad.

 

Lägg kantarellen en bit (ca 2 meter) ifrån hunden. Uppmana hunden: "Kantarell". När hunden lägger nosen på/vid kantarellen berömmer du och säjer "sitt" (och ev visar rörelsen genom att hålla godiset ovanför hundens nos). Var snabb; så fort hunden nosar på kantareller kommer "Va rooooligt- Sitt!" Och så fort hunden sätter sig kommer "klick"+godis.

Repetera detta 3-4 gånger på raken med pauser på 15 minuter -1 dygn tills ni kört sådana här pass ca 7 gånger.

Var jättenoga med att säja "sitt" glatt och aldrig på något annat vis.

 

Steg 7

Fr.o.m detta steg kan det vara en bra ide att varje gång ni ska träna ta på hunden någon form av tjänste-tecken, reflexväst, en scarf eller ett sele som sitter på ett annan vis än hundens vanliga sele (om ni brukar använda något), låta hunden ha på sig detta under kantarell-träningen och ta av det direkt efter träningen.  Det kan fungera som en signal som bidrar till att hunden vet vad som är på gång samt att hen vet när passet är över. Det sistnämnda kan vara väldigt viktigt ffa för vissa hundar när en väl är i skogen och söker svamp på riktig.

Har ni ett tjänstetecken med texten "Arbetande hund" eller "Sök-hund" så fyller det även den funktionen att andra människor i skogen, som kanske får syn på hunden innan de får syn på er, förstår att hunden är mitt uppe i något och förmodligen inte bortsprungen eller så.

En del hundar kan tycka att det är obehagligt att trä ett tjänstetecken över huvudet, i sådana fall får man ha lite tålamod och locka igenom hunden genom den första resåret, det andra knäpper en runt magen vilket brukar vara lättare. Gör ni detta i lugn och ro, gosar undertiden och berömmer, så brukar obehaget försvinna ganska omgående. Att komma över sina obehag och rädslor är alltid stärlande, även om en är en hund.

 

Så till själva kantarell-träningen igen.

Om/ när hunden verkar förstå vad stegen innan går ut på och om hen går fram till kantarellen, nosar på den och, om än på kommando, har satt sig ned efter det under några pass så är det dags att hoppa över "sitt-kommandot".

Placera ut svampen, säj "kantarell" och förhoppningsvis letar sig hunden fram till kantarellen och sätter nosen på den. Beröm hunden med rösten men låt bli att säja "sitt" Kanske sätter sig hunden ned nära svampen ganska omgående. Eller så får du vänta ett tag för att se om hunden kan "tänka ut" alternativt av vana hamna i att hen ska sätta sig ned. I vilken fall som helst är du beredd att klicka så fort detta sker och ge gobiten.

Om hunden inte sätter sig ned alls så gör om det från början, fast enligt steg 6 (att du kommenderar sitt direkt efter att hunden lagt nosen på kantarellen).

Träna 2-3 pass till enligt steg 6 (med pauser emellan!!!) och prova sedan steg 7 igen.

Förmodligen fungerar det. Förr eller senare sätter sig hunden, om än kanske delvis av slumpen ibland. I vilket fall som helst så är det viktigt att vi berömmer direkt när det händer och rejält de första gångerna det händer.

En del hundar blir ivriga och börjar skälla när godiset inte kommer fastän de funnit kantarellen. Skulle du berömma i det här läget så tränar/förstärker du skallmarkering, dvs. att hunden ska skälla då hen hittat svampen, även om detta sätt inte är det vanligaste sättet att träna skallmarkering på.

 

Steg 8

Redan nu kan du, om du vill, introducera ännu en kantarellsort. Har du tränat med Gula kantareller hittills kan du lägga till Trattkantarellen och tvärtom.

Om du absolut bara vill att hunden, framöver, ska leta efter exempelvist Gul kantarell så tränar du bara med gul kantarell.

De två kantarellsorterna är lätta för hundens nos att urskilja från varandra om vi skulle vilja det. Men de gemensamma nämnarna i doften verkar vara många eftersom hunden, i regel, inte verkar störas av att den andra kantarellen introduceras.

fördelen med att bara ta ex. Gula kantareller  eller Trattkantareller är att du bara får dem om det är det du vill ha.

Fördelen med att träna med båda är att hunden, statistiskt sett, kommer lyckas oftare i skarpt läge. Personligen älskar jag att äta Gula kantareller tillsammans med Trattkantareller...men det är du som bestämmer :)

 

Nu kanske ni undrar om vi kan introducera andra svampar också. Ja, så klart, men det är bra att börja med två svampar som har liknande doft och sedan, när ni kommit i gång med söket ordentligt så kan ni succesivt introducera 1-2 nya svampsorter per säsong beroende på hur ofta ni söker svamp. vi vill inte göra det så snabbt att hunden börjar markera alla svampar, i synnerlighet inte då det finns giftiga svampar.

Och på tal om det, om ni nu läser fram tills detta , och av någon anledning inte fortsätter att läsa här, men fortsätter att träna svamp-sök  så vill jag hinna berätta att vad gäller vårmurklor så är de giftiga innan de kokas. Så har ni en hund som har minsta tendens att slicka eller tugga på svampar av ren glädje (eller för att det är gott?) så bör ni inte introducera vårmurklor förrän ni är helt på det säkra att hunden slutat med det.

Vad gäller att tugga/smaka/ äta på kantarellerna så är det inte helt ovanligt att hundar gör det, framförallt i början och vad gäller unga valpar som gärna smakar på allt.

 

Fortsättning följer....