Hem -> Leva med hund -> Lösträning -> Nödvisselpipa

  

 

                                                                 Nödvisselpipa

 

Att kunna ha hunden lös i alla lägen handlar mycket om att man har en bra grund

Det finns nog inget som heter 100% inkallning, men helt klart 99% inkallning. Men vad ska man ta till när den där enda procenten inträffar?

Då är det bra att ha en "nödlösning" i fickan (bokstavligen talat). Något vi kan ta till om hunden skulle springa efter en hare, springa fram till en annan hund utan tillåtelse eller liknande. Om inte annat kan det vara bra att ha ett "nödtrick" i fickan för att våga släppa sin hund lite oftare vilket är en viktig förutsättning för att få en bra grundtillit.

 

 

Ett nödtrick är den sk. ”Nödvisselpipan”. Den är som mest effektiv om vi använder den sällan, det ska inte bli slentrian. Börja med att träna in detta inomhus!

 

 1. Inhandla två visselpipor av exakt samma sort, på samma affär och samma dag. Anledningen till köpa två istället för en pipa är att vi ska ha en med samma ljud utifall vi skulle tappa bort den ena. Ljudet av den pipan som används då vi lär in tricket har större effekt än andra vissel-ljud. Det händer att hundägaren får ett jättebra nöd-verktyg genom nödvisselpipan, men att de tappat bort just den pipan, köpt en liknande men då inte får lika bra effekt. Två ljud/frekvenser som kan låta lika eller förhållandevis lika för oss behöver inte låta lika för en hund.

 2. 2.Välj ut något riktigt gott, något som hunden verkligen gillar och helst något som hunden aldrig någonsin får vid andra sammanhang. Prova dig gärna fram för att hitta det där alldeles extra goda. Försök att låta det vara något som du alltid kan ha hemma, ex bitar av kanelbullar i frysen (om hunden visar sig älska det, annars något annat). Om din hund har en boll eller liknande som fungerar som en starkare belöning än något godis i världen så kan du givetvis använda den, men isf om du kan avvara just den här bollen till just dessa tillfällen.

 

 1. Träna på följande vis 3-4 ggr per dag i 3-5 dagar i streck:

  Ställ dig med hunden, gobitarna i ena handen och visselpipan i andra. Ge gobiten och vissla samtidigt i visselpipan (inte för starkt/högt). Upprepa detta några gånger. Ganska snabbt lär sig hunden att förknippa ljudet från visselpipan med något riktigt trevligt. Prova då att gå några steg bakåt (backa från hunden) innan du visslar. När du visslar kommer hunden förmodligen komma fram till dig väldigt snabbt och då ger du det goda.

De första dagarna visslar du några gånger i streck och ger gobit efter varje vissling.

De sista dagarna visslar du bara en gång per pass och gärna någon gång då hunden inte är för

-beredd på det.  1. Gör samma sak utomhus. En gång per dag i några dagar. Endast en vissling och en riktigt smarrig gobit.

    

  1. Gå en promenad med hunden. Ta med dig visselpipan men lämna gobiten hemma. Precis utan för ert hem på hemvägen så visslar du. Hunden blir förmodligen ivrig.

   Gå in så fort som möjligt och ge godiset direkt när ni kommer innanför dörren. Bibehåll gärna ivrigheten från visslingen genom att ex säja ”nu ska vi hem och äta godis! Eller ”kom ska vi hämta bollen!” Upprepa detta några dagar.

Efter detta steg kan du använda nödvisselpipan i skarpt läge, dvs när det verkligen behövs. Använd den inte hela tiden. Jobba som vanligt på att ha en bra grund, en bra relation och kontakt för den riktiga inkallningen. Om vi använder detta som ett alternativ till en inkallning byggd på sociala band istället för ett nödvändigt ”akut-komplement” är risken ganska stor att effekten urvattnas.

Ge alltid gobiten efter visslingen men när ni kommer tillbaka hem. Om det är lång tid till ni kommer hem så vissla en gång till när ni väl kommer till erat hus och ge gobiten så snart ni kommer innanför dörren.

Fyll på det hela genom att upprepa steg 5 (vissla direkt utanför dörren, för att direkt gå in och ge belöningen) en gång i veckan i några få veckor. Om du fortfarande behöver det här verktyget till svåra situationer fortsätter du att göra steg 5 en gång i månaden och sedan allt mer sällan.

 Lycka till!