Kantarell-sök 2019 


 

Period 2

Denna period har vi två mål:

 

1. Att introducera signalordet "Kantarell" och jag föreslår att vi under denna period uttalar ordet vid tillfällen då hunden upptäcker svampen, dvs samtidigt som vi belönar.

Här finns en allmän förklaring till hur och varför >>

 

2. Att låta hunden använda nosen/bli mer medveten om hur svampen doftar. 

Den första perioden var målet att få hunden intresserad av svampen, att koppla den till en belöning. Nu börjar vi gömma svampen så att hunden naturligt kopplar på nosen. 

 

Individuella råd för denna period: 

Lucy: Många korta repetitioner med pauser emellan. Ungefär varannan gång kan vi göra den allra enklaste övningen där vi håller svampen i handen och gör en stor sak av att hon nosar på den. Däremellan kan vi smyga på enklare övningar med svampen på marken. Ibland så hon ser VART vi lägger ned den ibland så hon ser ATT vi lägger ner, men inte riktigt vart. 

 

Doris: Doris klarar ganska svåra pass utan att tröttna, så vi kan lägga svampen ganska otillgängligt och att hon inte ser vart vi lägger den. Hon tittar gärna och frågar matte vilket som delvis kan tolkas som att hon tycker det är svårt. Men det är nog mer frågan om ett beteende som hon har via sitt sätt att vara (gener) och att i princip alla vardagssituationer och aktiviteter gått ut på att hon söker kontakt med människan. Så utmaningen nu är att visa henne att just i denna aktivitet så SKA hon vara självständig, just i denna aktivitet är det HON som är förmågan/innehar kompetensen (har en hunds luktsinne!). Det gör vi genom att försöka ignorera hennes frågande, bara ta ett djupt andetag och kanske t.o.m låtsas titta bort. Säja/visa så lite som möjligt tills hon hittar svampen. Om vi ändå vill stötta henne under processen (så kan man IBLAND säja ett lungt "bra" när hon går från att titta på sin människa till att stiocka ned nosen i backen. 

 

Bettan: Men Bettan tänker jag att läget just nu är att köra två ganska svåra pass i stöten. Att svårighetsgraden är ungefär som hon hade sist vi träffades. Och att hon vid vissa pass (företrädes pass 2 av 2) nte ser när föraren lägger ned svampen exempelvis genom att låta henne vara vänta i rum och lägga svampen i ett annat rum.

Det är bra om svampen kastas sista biten så  att den hamnar en bit ifrån där föraren gått. Detta för att förhindra att hennes entusiasm förknippas med spår och marklukt*. Det är extra viktigt att tänka på utomhus på mjukt underlag (ex gräs, skog) där marklukten blir mer tydligt än om vi är inomhus. 

 

 

* Marklukt är lukt från att någon gått på underlaget. Inte bara individens doft utan även det som händer i marken/vegetationen (ex komprimerad jord, brutna kvistar osv)